Hoe kom je af van onrust? 3 Essentiele inzichten

Verlang je naar een dieper gevoel van innerlijke rust? Het gekke is dat we vaak juist datgene najagen wat ons onrustig maakt, in de hoop dat het ons uiteindelijk zal brengen naar een staat van kalmte. Maar ware innerlijke rust vind je niet door te zoeken, maar door te zijn. Hier zijn drie inzichten die kunnen helpen om mee innerlijke rust te creëren.

Accepteren van het Nu

Het streven naar innerlijke rust gaat vaak gepaard met het verlangen naar verandering. We denken dat als we ons leven anders zouden leiden, andere keuzes zouden maken of bepaalde doelen zouden bereiken, we eindelijk die innerlijke rust zouden vinden. Maar, rust is niet iets wat je bereikt door externe veranderingen, maar iets wat je kunt ervaren door het accepteren van het nu.

Wanneer je leert om je ontevredenheid te observeren zonder te oordelen of erin verstrikt te raken, geef je jezelf de ruimte om te rusten in het huidige moment. Het is niet nodig om constant te rennen en te streven; innerlijke rust komt voort uit het besef dat je al compleet bent zoals je bent, ongeacht externe omstandigheden.

 

Geduld en Mindfulness

Net zoals golven op het oppervlak van een vijver komen en gaan, zo ook komen en gaan gevoelens van ontevredenheid en onrust. Het is verleidelijk om deze golven te willen controleren of te onderdrukken, maar dit leidt vaak tot meer innerlijke onrust. Hoe harder je een bal onderwater probeert te drukken hoe meer weerstand het brengt, zo werkt het ook met je gevoelens.

Door mindfulness te beoefenen en geduldig te observeren, leer je om te gaan met deze golven van emotie zonder erdoor overspoeld te worden. Je realiseert je dat innerlijke rust niet betekent dat er nooit meer golven zullen zijn, maar dat je instaat bent om mee te kunnen bewegen op deze golven.

Innerlijke Rust als Basis

Innerlijke rust is geen einddoel op zich, maar eerder de basis waarop je leven rust. Vergelijk het met een diepe wortel die een boom stevig in de grond houd tijdens stormen en stevige wind; vanuit deze innerlijke stilte kun je veerkrachtig reageren op de uitdagingen van het leven.

Vanuit deze basis van innerlijke rust kun je het leven tegemoet treden met een gevoel van kalmte en vertrouwen. Je laat je niet langer meevoeren op de golven van het leven, maar blijft stevig verankerd in je eigen gemoedsrust. Leven vanuit deze innerlijke rust betekent niet dat je nooit meer met uitdagingen te maken zult krijgen. Integendeel, het stelt je in staat om met een kalm en helder hoofd de ups en downs van het leven aan te pakken. Je blijft gegrond te midden van de chaos, omdat je begrijpt dat echte kracht voortkomt uit de rust in jezelf.

 

Innerlijke rust is geen eindbestemming, maar een reis die begint met het accepteren van het nu, het cultiveren van geduld en mindfulness, en het erkennen van innerlijke rust als de basis van een vervuld leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jaleesa Elisabeth trauma healing coach, spreker en ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige | Gastspreker | Coach

Over Jaleesa Elisabeth

Jouw coach in (trauma) healing, identiteitsvorming & Zelfactualisatie
 

Mijn naam is Jaleesa, en in veel opzichten ben ik net als jij.

Ik heb de ups en downs van het leven doorlopen, van een liefdevolle opvoeding tot het worstelen met depressie. Van mijn ervaring als moeder van twee prachtige kinderen tot mijn ervaring met seksueel misbruik.

Ik begrijp hoe uitdagend het leven kan zijn en hoe gemakkelijk het is om het gevoel te krijgen dat je jezelf en de grip op het leven kwijt bent geraak.

Maar ik ben er ook van overtuigd dat, ongeacht welke obstakels we tegenkomen, we de kracht hebben om ons leven te herdefiniëren en de controle terug te nemen.

Als ervaringsdeskundige, spreker en coach koester ik een diepe passie voor het ondersteunen en inspireren van anderen om de regie over hun leven weer in eigen hand te nemen en volledig in hun kracht te gaan staan.