Seks als iemand dit niet wilt?

Vanaf vandaag geldt de nieuwe Wet seksuele misdrijven, lees er hier alles over.

Vandaag is een belangrijke dag voor de slachtoffers van seksuele misdrijven in Nederland. De nieuwe Wet Seksuele Misdrijven is in werking getreden, een belangrijke stap in de bescherming en erkenning van slachtoffers van seksueel geweld. Het Slachtofferhulp Nederland heeft de belangrijkste punten van de wet op een rijtje gezet, en hier willen we deze cruciale veranderingen belichten en hun impact bespreken.

 

✨Dwang Hoeft Niet Langer Bewezen te Worden

 

Een van de meest baanbrekende veranderingen in de nieuwe wet is dat dwang niet langer bewezen hoeft te worden om een geval van seksueel geweld strafbaar te stellen. Dit is een belangrijke erkenning van het feit dat seksueel geweld ook zonder fysieke dwang kan plaatsvinden. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de slachtoffers bevriezen tijdens seksueel geweld. Deze bevriezingsreactie maakte het vaak moeilijk om dwang te bewijzen, wat de drempel voor het doen van aangifte en het bereiken van vervolging verhoogde.

 

✨Uitbreiding van Strafbaarstelling

 

De strafbaarstelling van seksueel grensoverschrijdend gedrag is uitgebreid in de nieuwe wet. Dit betekent dat gedragingen zoals seksuele intimidatie en het misbruik van seksueel beeldmateriaal nu ook strafbaar zijn. Deze uitbreiding is van belangrijk omdat het rekening houdt met de verschillende vormen van seksueel misbruik en intimidatie die slachtoffers kunnen ervaren, ook in digitale contexten.

 

✨Lagere Drempel voor Aangifte

 

Een andere belangrijke doelstelling van de nieuwe wet is het verlagen van de drempel voor zedenslachtoffers om aangifte te doen. In het verleden zagen veel slachtoffers af van aangifte omdat de bewijslast om dwang aan te tonen te hoog was. Met de nieuwe wet wordt verwacht dat het makkelijker zal zijn om tot vervolging over te gaan. De nadruk verschuift van het aantonen van dwang naar het herkennen van ontbrekende wil. Dit betekent dat geen expliciet ‘nee’ niet automatisch betekent dat er sprake was van toestemming.

 

Waarom Deze Wet Nodig Was

 

De aanpassing van de wet was noodzakelijk omdat de huidige wetgeving niet meer aansloot bij de normen en waarden van onze samenleving. De huidige maatschappij accepteert seksuele misdrijven of intimidatie niet, ook niet online. De nieuwe wet bevestigt de norm die al leeft: seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet oké en nu is het ook duidelijk strafbaar. Dit is een logische en broodnodige stap om slachtoffers beter te beschermen en daders ter verantwoording te roepen.

 

Verwachtingen voor de Toekomst

 

De verwachting is dat deze wet het juridische proces rondom seksuele misdrijven toegankelijker maakt voor slachtoffers en leidt tot meer vervolgingen. Door de nieuwe criteria kunnen politie, het Openbaar Ministerie (OM) en rechters beter inspelen op de realiteit van seksuele misdrijven en de nuances van consent begrijpen. Dit biedt slachtoffers niet alleen meer bescherming, maar ook meer hoop op gerechtigheid.

 

Bescherming van slachtoffers

 

De nieuwe Wet Seksuele Misdrijven is een belangrijke mijlpaal in de bescherming van slachtoffers van seksueel geweld in Nederland. Door de strafbaarstellingen uit te breiden, de drempel voor aangifte te verlagen en de straffen te verhogen, biedt deze wet een krachtiger en rechtvaardiger kader voor de aanpak van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag.

 

Het is van groot belang dat slachtoffers weten dat ze gehoord en gesteund worden. Deze nieuwe wetgeving is een duidelijke boodschap aan de samenleving dat seksueel geweld in welke vorm dan ook onacceptabel is.

 

Hulp nodig?

Heb jij seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld meegemaakt en wil je graag hulp? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jaleesa Elisabeth trauma healing coach, spreker en ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige | Gastspreker | Coach

Over Jaleesa Elisabeth

Jouw coach in (trauma) healing, identiteitsvorming & Zelfactualisatie
 

Mijn naam is Jaleesa, en in veel opzichten ben ik net als jij.

Ik heb de ups en downs van het leven doorlopen, van een liefdevolle opvoeding tot het worstelen met depressie. Van mijn ervaring als moeder van twee prachtige kinderen tot mijn ervaring met seksueel misbruik.

Ik begrijp hoe uitdagend het leven kan zijn en hoe gemakkelijk het is om het gevoel te krijgen dat je jezelf en de grip op het leven kwijt bent geraak.

Maar ik ben er ook van overtuigd dat, ongeacht welke obstakels we tegenkomen, we de kracht hebben om ons leven te herdefiniëren en de controle terug te nemen.

Als ervaringsdeskundige, spreker en coach koester ik een diepe passie voor het ondersteunen en inspireren van anderen om de regie over hun leven weer in eigen hand te nemen en volledig in hun kracht te gaan staan.